Bokrecension: ”Investing – The last liberal art”

DSC_0029

Fick tips om boken via www.snaljapen.se. Jag gjorde en beställning på alla tre semesterböckerna som Olle föreslog. Jag har mycket att lära mig så lika bra att börja plöja lite böcker.

Investing – The last liberal art är skriven av Robert G. Hagstrom.  Boken tar med oss genom 7st olika huvudinriktningar  och Ekonomi är inte en av dem. Inriktningarna är enligt följande: Fysik, Biologi, Sociologi, Psykologi, Filosofi, Litteratur och Matematik. Boken avslutas med ett kapitel om att fatta beslut. Det kapitlet binder samman de övriga och påvisar att för att lyckas som investerare så gäller det att ha kunskap om många olika strategier och kunna använda rätt strategi vid rätt tidpunkt.

Saker som jag fastnade för och tar med mig:

 1. Många stora ekonomi författare har gjort liknelser mot Darwins mästerverk: ”The Origin of Species”.
 2. En av de svåraste saker som finns är att erkänna att man hade fel, ofta klamrar vi oss fast vid saker som vi tror ska bevisa att vi hade rätt. Citat: ”We are willing to risk the appearance of being wrong long before a willingsness to personally confess our own errors. In investing, no one is perfect. Some of our mistakes will be minor and easy to overcome. Others will be intransigent”.
 3. Citat: ”Our understanding of thruth envolves. Darwin smiles”
 4. Citat: ”I believe in…mastering the best that other people have figured out [rather than] sitting down and trying to dream it up yourself…You won´t find it that hard if you go at it Darwinlike, step by step with curios presistence. You´ll be amazed at how good you can get…It´s a huge mistake not to absorb elementary wordly wisdom…Your life will be enriched-not only financially but in a host of other ways-if you do.(Charlie Munger)” Detta träffade som en pil i hjärtat och precis vad denna blogg ska hjälpa mig åstadkomma 🙂
 5. DCF=Discounted Cash Flow
 6. Jag är en igelkott och inte en räv, för att bli en räv enligt Tetlock behöver jag lära mig flera strategier och gradvis utvecklas mot rävens list.
 7. Läsa Daniel Kahneman´s bok: ”Thinking Fast and Slow”
 8. Börja investera på ett nytt kreativt sätt. Skapa en ny approach för att absorbera information och bygga nya mentala modeller. Citat: ”Never stop discovering new building blocks.”
 9. Citat: ”The Roman poet Lucretius writes: Nothing is more sweet that full possession – Of thoes calm heights, well built, well fortified – By wise men´s teaching, to look down from here – At others, wandering below, men lost, – Confused, in hectic search for the right road.”

Har ni läst boken och vad tyckte ni om den?

Allt gott

/Daniel

 

 

4 Comments

 1. Hej!
  Bra recension. Mycket klokt och jag blir sugen på att läsa boken. Jag gillar att processen för beslutsfattandet kommer med i bl.a. punkt 4 och 7. Min tanke är att genom att blogga och diskutera få in så mycket fakta som möjligt och tvinga mig själv att formulera den till egna tankar. Gillar därför idéen med exempelvis Shareville.

  • Daniel

   Hej Gottodix,

   Tack!
   Är precis i början av min resa fast jag har hållit på med aktier sedan 1995. Är regelbunden besökare av din blogg som ger mig massor av inspiration. Har mycket att lära mig. Men som de säger, steg för steg…. Såg att det finns en Daniel redan så jag ändrar min signatur till mitt fulla namn istället.

   Allt gott
   /DanielWikstrom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *