Bokrecension: ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”

DSC_0030

Jag behöver lära mig mer men samtidigt spara pengar. Så jag surfade in på biblioteket och fann att denna bok fanns tillgänglig där jag bor. Sagt och gjort stoppade jag ner min son, 1 månad gammal i barnvagnen och gick 5 km till biblioteket för att låna denna bok och en till som jag hittade på ekonomi hyllan. På vägen hem gick vi förbi en lågpris matvarubutik och bulkade på oss förbrukningsvaror och en del billig mat.

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person.  Boken är väldigt lättläst och känns som en roman. Den ger inte mycket information om hur Warren investerade trots att titeln får en att tro det. Boken innehåller många bra citat från både Warren och andra. Boken rekommenderas för nybörjare eller som inspirations litteratur. Buffetts investerings tips summeras på sidan 79.

 • Stora köp (bolagen bör ha minst 75 miljoner dollar i vinst om det inte passar i något av de existerande bolagen).
 • Dokumenterad kontinuerlig vinstkapacitet (framtida uppskattningar har inget värde och bolag som snart skall bli lönsamma är inte intressanta)
 • Bolag som har en hög avkastning på eget kapital utan att ha skulder.
 • Ledning på plats
 • Enkla affärer (högteknologi begriper vi inte)
 • Begärt pris (vi vill inte kasta bort vår egen eller säljarens tid på att tala om en transaktion om vi inte känner till priset)

Saker som jag fastnade för och tar med mig:

 1. Citat: ”Tiden är en vän till fantastiska bolag och en ovän till mediokra”
 2. Notera att Buffett direkt säger nej tack så fort inte alla av hans kriterier är uppfyllda.
 3. Citat: ”om man inte kan tänka sig äga en aktie i 10 år skall man inte heller äga den i  10 sekunder”
 4. Citering: ”Bara för att man spenderat pengar, tid och energi på en investering innebär inte detta att man måste göra det även i framtiden. Pengarna, tiden och nedlagt arbete är för alltid borta. För de flesta är det oerhört svårt att fatta beslut om att sälja då man har haft fel utan man fortsätter att gräva där man är”
 5. Buffetts lista på de vanligaste misstagen: a) att man köper bolag som är i en bransch som inte har goda långsiktiga förutsättningar. b) att man köper bolag som har en ledningar man inte kan lita på. c) att man betalar ett för högt pris
 6. EMT = Effektiva Marknads Teorin.
 7. Beta = De finansiella teorierna definierar risk som svängningar med beteckning beta. En aktie som svänger mer är marknaden fick ett beta över 1 och en aktie som svänger mindre fick ett beta under 1. Warren förkastar denna parameter.
 8. Citat: ”I resten av samhället och för till exempel arbete, sport och fritidsaktivitet är det aktivitet som belönas. I finansvärlden är det normalt inaktivitet som är den bästa långsiktiga strategin och det är oerhört svårt för mäninskor att förstå”
 9. Citat: ”Om man inte gör misstag kan man heller aldrig fatta några beslut”
 10. Citat: ”För min egen del existerar inte aktiemarknaden. Den är endast en referens för att kunna se om någon erbjuder sig att göra något dumt”
 11. Citat: ”Pris är vad du betalar. Värde är vad du får”
 12. Citat: ”Det är mycket bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett bra pris än ett bra bolag till ett fantastiskt pris”

Har ni läst boken? Har ni den på er läslista?

Allt gott

/Daniel

 

2 Comments

 1. Daniel

  Hej PMP,

  Kul att du gillar bloggen. Ser att du har fått igång din egen snöboll i rätt bra rullning. Ska bli kul att följa med på din resa.

  Allt gott
  /DanielWikstrom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *