Bokrecension: ”Investeringsboken”

DSC_0053

Investeringsboken är skriven av Anders Ström. Efter förra recensionen av en 900-sidors engelsk tegelsten flög jag igenom denna. Anders har ett enkelt språk som är lätt att läsa och förstå. Det gör att boken passar sig utmärkt som nybörjarlitteratur. Själv hade jag önskat mig mer djupgående frågor till de personer han intervjuar. Han har nämligen träffat några väldigt intressanta namn men frågorna skrapar bara på ytan av vad jag själv hade vilja fråga dem. Författaren säger att vi svenskar har för få aktier i våra portföljer och det beror mycket på Telias introduktion som folkaktien. Anders säger också flera gång i boken att man ska våga gå sin egen väg för att lyckas och tro på sin egen strategi. Det finns några faktorer som tillsammans visar vad de bästa investerarna har gemensamt:

Citat:

 1. De har lärt sig ett hantverk
 2. De investerar direkt i aktier
 3. De tänker och gör rätt
 4. De har en egen investeringsmetod
 5. De har hållit på länge
 6. De går sin egen väg

Boken tar även upp att man behöver 15-30 miljoner kronor för att vara ekonomisk oberoende. Detta anser jag direkt felaktigt. Tycker inte alls att man behöver ha så mycket pengar. Hur mycket pengar man behöver har ju direkt påverkan på hur mycket man anser sig vara tvungen att spendera varje månad. 30 miljoner och 4% avkastning ger förbövelen: 1,2 miljoner per år i avkastning….det kan jag leva gott på i 5-8 år.

Boken tar upp justerat eget kapital samt avkastning på justerat eget kapital, som visar företagets teoretiska utdelnings- och tillväxt kapacitet. Detta säger mig inget, men det låter som att jag måste lära mig detta. Tar med mig detta och ska skapa ett eget blogginlägg där jag ska reda ut dessa begrepps och hur man räknar på det.

Man säger även på ett ställe i boken att ju högre omsättningstillväxt ett företag har, desto högre P/E tal kan det ha. Fattat inte heller detta och ska lära mig och sedan blir det ett blogginlägg där jag förklarar hur det fungerar.

 

Saker som jag fastnade för och tar med mig:

 1. Att läsa: Världens 99 bästa investerare
 2. Att läsa: Bli grymt rik på aktier
 3. Att läsa: Tap Dancing to work
 4. Att läsa: Vår tids största utmaningar och Känslor och förnuft: En bok om moraliska beslut.
 5. Att läsa: Beating the Street.
 6. Citat: Om tillgångarna minus skulderna är värda mer är börskursen får man rabatt på eget kapital.

Vet ni hur någon av mina två funderingar ovan fungerar? Avkastning på justerat eget kapital? och högre omsättningstillväxt desto högre P/E är ok?

Allt gott

/DanielWikstrom

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *