Bokrecension: ”Allmän teori om sysselsättning, ränta och pengar”

20151019_000721

Allmän teori om sysselsättning, ränta och pengar är skriven av John Maynard Keynes. Fick tips om boken när jag läste The strategic dividend som ni hittar en recension på här. Jag vet att just denna bok har ingått i någon kurs jag läste vid universitetet….men jag läste aldrig boken. Nu har jag läst kapitel 12 och herregud vad bra det var. Att detta skrevs för snart 80 år kan jag inte riktigt greppa. Jag har läst kapitlet två gånger och kommer läsa det fler gånger framöver. John ger sin syn på vad aktiemarknaden har blivit och vad som skiljer en investering mot att spekulera. Han använder sig av begreppen ”företagande” för långsiktiga investerare som ser till en investerings kommande avkastning och ”spekulation” för de som tror sig kunna förutse marknadens psykologi.

Författarens förklaring av uttrycket: To beat the gun

Citat: ”Denna tävling i talang att ett par månader i förväg förutse grundvalen för den konventionella värderingen i stället för den sannolika avkastningen av en investering under en lång följd av år förutsätter inte ens att det bland allmänheten finns lättlurade personer som ger de professionella bondfångarna deras levebröd. Den kan lika väl utkämpas mellan kollegorna.”

Om den professionelle investerare:

Citat: ”Flertalet av dessa personer är i själva verket till stor del upptagna, inte med att göra överlägsna långtidsprognoser beträffande den sannolika avkastningen av en investering under hela dess livstid, utan med att förutse ändringar i den konventionella grundvalen för värderingar kort före den övriga allmänheten. De är inte intresserade av vad en investering verkligen är värd för en person som köper den ”för att behålla den”, utan av den värderingen som den under inflytande av masspsykologin kommer att uppnå på marknaden om tre månader eller om ett år.”

Om utmaningar för den långsiktiga investeraren:

Citat: ”Det fordras mer intelligens för att övervinna tiden och vår okunnighet om framtiden än för att ”beat the gun”. För övrigt är livet inte långt nog; den mänskliga naturen önskar snabba resultat, det är en särskild tjusning att förtjäna pengar hastigt, och de framtida vinsterna diskonteras av genomsnittsmänniskan till en mycket hög ränta.”

 

Saker som jag fastnade för och tar med mig:

  1. Förväntningar på lång sikt
  2. Den långfristiga investeraren….jag lovar!
  3. Aktieköp bör fungera på samma sätt som ett äktenskap, tills döden skiljer oss åt 😉

 

Kapitlet är bara på 19 sidor, ta er den tiden och läs dessa 80 år gamla ord. Vad tyckte ni?

Allt gott

/DanielWikstrom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *