Bokrecension: ”Världens 99 bästa investerare”

DSC_0066

Världens 99 bästa investerare är skriven av Magnus Angenfelt. Jag vill direkt att ni bortser från titeln på boken. Tänk istället 99 mycket bra investerare, så slipper man fundera över varför visa är med och inte andra. Boken är väldigt lättläst och innehåller massor av intressanta tips. Den innehåller så pass mycket nyttiga tips att jag redan nu vet att jag om något år kommer läsa den igen.

Fick tips om boken när jag läste Investeringsboken som ni hittar en recension på här. Magnus skriver ungefär 2 sidor om varje investerare och vad det är som har gjort dem lyckosamma. Det som direkt slog mig är att nästan ingen använder samma strategier, visa liknar varandra men de har ändå en egen tvist på det. När jag läser mig igenom de olika investerarna vill jag nästan alltid fördjupa mig mer och listan över ”att läsa” litteratur växer snabbt. Till slut bestämmer jag mig för att begränsa mig. Jag börjar med några fördjupningar, sedan läser jag boken igen och fortsätter fördjupa mig där det just då känns intressant.

Oavsett vilken nivå man själv befinner sig på så bör ni läsa denna bok. Boken är underhållande och framförallt ger den en bra guide på var man kan fördjupa sig om intresse finns.

Saker som jag fastnade för och tar med mig denna gång, 16 punkter och då har jag begränsat mig ordentligt:

 1. Att läsa: John C. Bogle, The little book of common sense investing.
 2. Att läsa:  John C. Bogle, Don´t count on it! Reflections on investment illusions, capitalism, ”mutal” funds, indexing, entrepreneurship, idelism, and heroes.
 3. Att läsa: Anthony Bolton, Investing agains the tide.
 4. Att läsa: Marc Faber, Tomorrows gold
 5. Att studera/undersöka vidare: Gloomboomdoom.com
 6. Att läsa: Philip Fisher, Common stocks and uncommon profits.
 7. Att läsa: Seth Klarman, Margin of safety: risk-averse value investing strategies for the thoughtful investor.
 8. Lära mig mer om nyckeltalet PEG(P/E-talet genom tillväxten)
 9. Lära mig mer om GARP(Growth At Reasonable Price)
 10. Att läsa: Howard Marks, The most important thing.
 11. Citat från Charles Mungesr sida: ”På lång sikt är det svårt för en aktie att avkasta bättre än räntabiliteten på totalt kapital. Om verksamheten förräntar 6% på kapitalet under 40 års tid, och du är aktieägare under dessa 40 år, kommer din avkastning inte att avvika mycket från 6% även om ditt ursprungliga köp skedde till en stor rabatt. Om däremot företaget uppvisar en räntabilitet på 18% på kapitalet under 20 eller 30 år kommer du att få en hög och fin avkastning även om du köpte dyrt.” Den här strategin, menar Munger, förklarar merparten av Berkshire Hathaways fantastiska resultat.
 12. Regel 72: Om man dividerar avkastningen med 72 får man fram antalet år det tar tills man har fördubblat kapitalet. Ex: 72/12=6 år vid 12% avkastning.
 13. Michael Steinhardt citat:”När hela världen vill köpa statsskuldsväxlar kan du nästan blunda och köpa aktier.”
 14. Att läsa: Ralph Wanger, Zebra in lion country.
 15. Lära mig mer om investeraren Neil Woodford.
 16. Att läsa: Jesse Livermore, How to trade in stocks: the Livermore formula for combining time element and price. (jesse-livermore.com)

Finns det någon som tycker denna bok var ointressant?

Allt gott

/DanielWikstrom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *