Vad är omsättningstillväxt och rättfärdigar det högre P/E-tal?

omsättningstillväxt

Foto:(http://www.va.se/nyheter/2013/10/16/borsens-basta-bolag-omsattningstillvaxt/)

Dags att ta börja lära mig ord som jag snappar upp i de olika böckerna jag läser och se till att jag förstår sambanden som de orden är förknippade med. Jag läste i Investeringsboken som är skriven av Anders Ström att ju högre omsättningstillväxt ett företag har, desto högre P/E tal kan det ha? Stämmer detta och vad säger det egentligen?

Omsättningstillväxt visar den procentuella försäljningsökningen i företaget för den gångna perioden jämfört med en tidigare period. (http://www.blinfo.se/ordlista/2013/9/omsattningstillvaxt__7077)

Låter ju bra, att om omsättningen ökar så borde vinsten öka och detta kanske borde leda till ett högre P/E-tal. Men än känns det lite för flumigt för mig för att tro på. Jag försöker hitta några olika aktier som anses ha en hög omsättningstillväxt. Antar att jag kommer behöva återkomma till detta inlägg efter kommentarer från er läsare som hjälper mig hitta ännu bättre företag att göra mina beräkningar på.

Googlar jag på ordet: ”bolag med hög omsättningstillväxt” kommer jag till denna sida och efter ett klick inne på siten: http://www.va.se/nyheter/2013/10/16/borsens-basta-bolag-omsattningstillvaxt/. Listan är från 2013. Jag kollar deras P/E tal idag och ser om det är högt. Fast vad är ett högt P/E tal? Själv anser jag 30 vara högt, ok? Listan som jag testar på blir alltså följande:

Active Biotech: P/E = -5,25

Alliance Oil: P/E = Verkar ha blivit utköpte från börsen och aktieägarna verkar sura och undrar var pengarna tog vägen…känns inte som att de köptes ut för ett högt P/E tal. Någon som vet på vilken nivå det var?

Medivir: P/E = 7,38

Sensys Traffic: P/E = 55,92 Bolaget heter idag Sensys Gatos Group

Lundin Mining: P/E = 25,62

Aspiro: P/E = Bolaget utköpt från börsen. Enligt olika forum verkar det ha skett på historiska låga nivåer. Dock kan jag inte lita på detta utan vill ha diagram:

aspiro

Foto:(http://www.euroinvestor.se/borser/nasdaq-omx-stockholm/aspiro-ab/174924)

Här ser man att resan inte gått mot högre P/E tal, eftersom kursen gått nedåt i ganska rask takt. Dock återhämtade sig den något i och med utköpet.

Slutsats: 1 av 6 bolag har högt P/E tal idag. Lundin har P/E 25 och det är väl högt det med? Det jag lär mig av detta är att omsättningstillväxt inte betyder allt för ett företag och jag tror inte heller att det måste påverka P/E talet så mycket. Fler faktorer verkar spela in.

  1. Ett bolag kan ju öka sin omsättning med 80% årligen men har en låg vinstmarginal så att det knappt ger någon överskott. Till exempel kanske det måste anställas 100 personer för att klara av den 80% omsättningstillväxten vilket leder till att marginalen sjunker ytterligare och vinsten blir samma som innan.
  2. Omsättningen ökar med 80% per år och vinstmarginalen kan vara kvar på samma nivå så bör detta leda till att aktiekursen stiger mer i förhållande till vinsten. Varför då kan man undra? Jo för att man tror att mönstret kommer upprepa sig i framtiden och då värderar man upp en bolag som klarar av att växa snabbt med bibehållen vinstmarginal. Det är nog på sistnämnda sätt som boken förklarade och då håller jag med.

Frågan är vad som är vanligast, att öka omsättningen och behålla vinstmarginalen eller att man ökar omsättningen men vinstmarginalen krymper så att den faktiska vinsten inte bli större?

Vad tror ni om omsättningstillväxten? Hur stor vikt ska man lägga på den?

Allt gott

/DanielWikstrom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *