Portföljsummering 2015

min portfölj

Så är 2015 över! Hög tid att visa hur det har gått för portföljen. Värdet på portföljen är för mig inte det viktigaste, det kommer i andrahand. Mitt fokus ligger på utdelningar och utdelningstillväxt. Jag kommer jämföra portföljen med var jag startade för att ge en helhetsbild av vad jag gjort. Portföljen består av tre olika delar. Vanlig depå, ISK och KF. Nuvarande innehav i portföljen:

Portföljgenomgång 2015

Sedan starten den 15 Juli 2015 har jag bara kvar Malmbergs Elektriska. Vid starten hade jag även Getinge, men det innehavet såldes. Resultatet:

1.  Aktiedepån: Här finns alltså bara Malmbergs Elektriska kvar.

Portföljens årliga utvecklingen från årsskiftet 2014/2015: 31.15%. Jag jämför med SIX 30 Return Index som gick upp 2,67%. Grymma Malmbergs levererar! Det roliga är att detta innehav köptes in ungefär 1 år innan jag byte strategi, men passar fortfarande. Jag har inte analyserat bolaget men det kommer under 2016 om de fortsätter leverera utdelningar. Bolaget finns i min ”vanliga” depå. Så jag får betala 30% skatt på utdelningarna, men så får det vara tills vidare. Ska jag ta hem vinsten och betala skatteverket deras del och flytta in det i min ISK? Vad hade ni gjort? Någon som kan räkna på detta? Jag tänker så här: att så länge bolaget levererar det jag vill, stabila utdelningar låter jag det vara kvar där det är. Då slipper jag kurtage avgifter. Är det fel?

2. ISK: Min senaste startade depå. Jag startade den för att på sikt ha alla mina Svenska innehav här. Tanken är att när jag går i pension ska jag besöka bolagsstämmor och njuta av att träffa mina likasinnade och snacka investeringar över snittar och en öl! Idag finns bara ett innehav och det är Tele2.

Portföljens årliga utvecklingen sedan inköpet 28 september 2015: 6,81%. Jag jämför med SIX 30 Return Index som gick upp 2,10%, från samma datum. Detta är ren och skär tur, för guds skull tro inte att jag kan tajma marknaden. Lägg ner den tankevurpan omedelbart, ingen kan göra det. Ibland går man in vid rätt tid ibland vid fel, sånt får man lära sig leva med.

3. KF: I denna portfölj har jag mest investerat i stora ”tråkiga” bolag som ger kontinuerlig utdelning och utdelningstillväxt. Denna portfölj startades i samband med att jag började med min utdelningsstrategi.

Portföljens årliga utvecklingen sedan inköpet 15 Juni 2015: -0,16%. Jag jämför med SIX 30 Return Index som gick ner -10,35%, från samma datum.

Att jag gick ”all in” detta datum får ju anses som det dummaste som gjorts inom Sveriges bloggsfär. Alltid något att skryta om 😉

Alla som läser detta ska förstå att tidshorisonten är på tok för kort för att dra några slutsatser. Jag fortsätter på samma sätt, var så säker, så ser vi hur de kommande åren ser ut. Min känsla är att mitt sätt att investera på går lite bättre än börsen vid nedgång men betydligt sämre vid uppgång!

Om vi kollar på kursutvecklingen i portföljen så är Akelius Pref min klart sämsta investering. Jag är totalt -7,54% på den. Men samtidigt har de levererat mest utdelning totalt 2600 Kr. Plussar jag på utdelningen så är jag  -4,37% och det är fortfarande min sämsta investering. Minst en gång i veckan har jag fingret på avtryckaren och vill köpa mera. Men eftersom jag redan har en stor del av portföljen investerad här så låter jag bli. Min reflektion är följande. Jag köpte Akelius pref för att få mycket utdelning. Pengarna jag köpte Akelius pref för var egentligen inte mina utan de tillhör skatteverket. De inhandlades för vinsten av Getinge. Jag tänkte nog inte att aktiekursen skulle gå ner så här mycket. Nu vill jag inte sälja eftersom jag fortfarande tycker preferensaktien är bra och utdelningen fantastisk. Felet jag begick var att köpa alla aktier vid samma tidpunkt. Jag har lärt mig utav mitt misstag och nu köper jag aktier jag vill investera i vid olika tidpunkter. Börjar med en liten del och ökar senare på beroende på hur utvecklingen har gått.

Slutsats: Innan jag startade min nya strategi 15 Juli 2015 såg portföljen ut så här. Idag är totala värdet uppe i 397,472 Kr. Det mesta beror på nya pengar in på kontot eftersom jag lyckats leva under min inkomst. Ska även tillägga att jag investerat en del sparade pengar från mina ”sparkonton” innan jag började fylla på dem igen!

Viktigt att tänka på att mina analyser och mina funderingar är endast för mig. Jag rekommenderar ingen att göra som mig. Jag är en tokig amatör som fördriver tiden med något jag älskar och inte alls kan. Lev under er inkomst och spara resten på något för er bra sätt så är ni på rätt väg!

Allt gott nytt år!

/DanielWikstrom

Foto: (http://www.sandqvist.net/)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *