6 Comments

 1. Arvid

  Har själv IBM på min bevakningslista. Som jag har förstått det har kursen pressats på grund av minskade intäkter de senaste 14 kvartalen. Detta ska delvis bero på en stor omställning från deras gamla affärsområden, men precis som du kan jag inte säga att jag fullt förstår mig på varken de äldre eller de nya fullt ut. I vilket fall satsar man nu på mer molnbaserade tjänster och innovationer inom ‘Internet of Things’.

  Jag väntar nu på kvartalsrapporten den 19:e januari för att se om inkomstfördelningen för deras nya affärsområden ökar. I nuläget står de för 27% av de totala intäkterna, men där målet är minst 40 % på sikt. Om detta uppfylls tycker jag det visar på sundhet i omställningsprocessen.

  Jag lockas främst av deras utdelningshistorik och historiska förmåga att byta strategi och affärsinriktning. Nuvarande VD:n verkar dock inte ha superhögt förtroende?

  Arvid

  • Daniel

   Hej Arvid och tack för kommentaren.
   Väntar med spänning på den 19/1. Håller med om utdelningshistoriken, så vill man ju att det ska fortsätta. Tänkte köpa en inledande position i fredags, men jobbet och familjen krävde all min tid så när jag väl satt mig vid datorn var det stängt hos min mäklare 🙁 Om måndagen inte bjuder på kraftig uppgång kommer jag slå till.
   Allt gott
   /Daniel

 2. Äger också en skvätt IBM i min portfölj.

  Min tanke är att den snabbrörliga IT-branchen många är rädda för inte längre går att vara rädd för inom vissa sektorer, ex företagsmarknaden och infrastruktur, där min känsla är att IBM är relativt långt gångna i sin omställning.

  Bolag som Apple och Google siktar (framförallt) in sig på snabbrörliga konsumentbrancher och content manager – IBM är däremot inriktade på vad jag tror blir de stora frågorna de närmsta åren – Big Data (eg. hanteringen av ständigt ökande datamängder, ”stora” datamängder har funnits ett tag nu..), Security (mycket starkt växande marknad) och Cloud.

  Jag ser investeringen lite som att investera i Ericsson – fast till en aptitlig värdering. Som Arvid skriver har man bevisligen tidigare lyckats lägga om strategin. Dessutom har man har en stark position i nuläget – och jag tror att man lätt överskattar förändringstakten på företagsmarknaden.

  • Daniel

   Hej Arkivskrivaren!
   Har inte hittat till din blogg tidigare. Ser många intressanta inlägg du gjort som jag ska fördjupa mig i.
   Jag håller med dig angående BigData och Security, och tror precis som du att behovet kommer öka framöver. Cloud har jag inte helt koll på. Får läsa mer på IBM´s hemsida om hur de ska erövra S&P500 med Cloud-lösningar.
   Tack till båda dig och Arvid för att ni lyfter fram IBM´s förmåga att kunna förändra sig. Väldigt viktig egenskap om man ska fortsätta vara konkurrenskraftig i framtiden och fortsätta ge utdelningar med hög utdelningstillväxt.

   Allt gott
   /DanielWikstom

 3. Anonym

  I din analys ovan tycker jag mig inte se hur mycket du är villig att betala för aktien, eller uttryckt med andra ord: hur mycket du anser att företaget är värt

  • Daniel

   Hej igen?
   Jag satte tidigare ut ett pris på mina analyser. Men sen slutade jag med det då det i många fall blev helt tokiga siffror. Jag går istället på min förväntade avkastning på långsikt. För IBM på kurs 131 förväntar jag mig en årsavkastning runt 12%. Svårt att sia om framtiden men jag tror att IBM är ännu attraktivare nu är tidigare. Om jag bara hade mer pengar att handla för på depåkontot 😀

   Allt gott
   /DanielWikstrom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *