4 Comments

 1. Dan

  Klockren rapportering.
  Är det värt några ej ok svar i nuläget för att få komma in i energisektorn? Eller kan en sektion få stå utanför portföljen under en längre period?
  Tack för en bra blogg förövrigt!

  • Daniel

   Hej och tack Dan!
   Börjar nu fundera ännu mer pga av din kommentar 😉 Är det inte en större risk att vara utanför en marknad än i den om man inte tror sig kunna tajma marknaden? Men min strategi har inte blivit så sofistikerad än att jag måste vara i alla de sektorer jag har som mål att vara inne i. Men på sikt vill jag nog ha runt 15% i energi sektorn.

   Allt gott
   /DanielWikstrom

 2. Hej,
  i breda drag funkar det så här. Stater och företag lånar bland annat genom att ge ut obligationer. Typiskt för obligationen är att det säljs på en marknad och handlas på en andrahandsmarknad. Sedan går det förstås även att låna direkt via avtal med en långivare – ofta en bank.

  En bank som lånar ut pengar till dig gör en kreditvärdering. För att kunna sälja obligationen på en öppen marknad görs en kreditvärderingen av oberoende part, t.ex Moodys.

  De har ett rankingsystem med bokstäver. Där Aaa är Moodys högsta och låntagare i den kategorin anses vara prime med mycket liten risk att gå i konkurs. Sedan är det ändå inte helt jämförbart mellab länder & företag. Sverige kan ju t.ex. trycka mer pengar om det krävs (både trygghet & risk). Så bokstäverna ska mest ses som en beskrivning av låntagarens relativa kvalitet jämfört med andra låntagare.

  När obligationen säljs och sedan handlas sätts ett pris på marknaden. Hur mycket måste Sverige eller Exxon avstå för att få 100 kronor? Får de 99 kronor är räntan ”yielden” 1 procent. Om utsikterna försämras kanske den som vill sälja rättigheten att få tillbaka 100 kronor bara får 98 kronor betalt. Yielden är nu 2 procent.

  Räntan skiljer sig alltså åt mellan olika investeringar även om de har samma rating. Priset sätts av marknaden. Numera finns både bolag och stater som ger noll eller negativ ränta. Exxon hör sannolikt dit.

  Du ska allltså jämföra Sveriges och Exxons lånekostnad för nya obligationer inte jämföra med utdelning på aktien.

  • Daniel

   Hej Gottodix,
   Tack för ett suveränt svar! Du förklarar otroligt bra och det känns verkligen som din hemmamarknad 🙂

   Först vill jag säga att ett bolag också kan få mer pengar genom att dela ut fler aktier, på samma sätt som ett land kan trycka mer pengar. Båda alternativen bör ju undvikas om det går?

   Nu till min iver att förstå detta ännu lite bättre, min förra tes sprack ju.
   Exxon kan alltså ge ut en obligation som låt oss säga ger 1% ränta….många kanske skulle hoppa på detta från ett Aaa företag idag när räntan är så låg? Sedan använda de pengarna för att köpa tillbaka sina aktier som de idag behöver betala 3,8% avkastning på. Detta bör då leda till att de tjänar 2,8% genom att göra detta?

   Jag tror att det finns lagar/regleringar som säger hur mycket aktier ett företag får köpa tillbaka. Frågan är rent teoretisk.

   Allt gott
   /DanielWikstrom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *