Vad ska jag göra i framtiden? Bli en Warren Buffett?

Berkshire Hathaway

Varning: Detta inlägg handlar inte om aktier eller ekonomi utan bara om mig. Orkar ni inte läsa en massa skit om mig så scrolla ner till den orangea rubriken ”Nu till det roliga”. Där kan ni hjälpa mig besvara den klassiska frågan om var man ser sig själv om 3-5 år.

Min chef vill att jag ska fundera över vad jag vill göra inom 3-5 år. Så hela denna vecka har jag funderat på vad vill jag egentligen? Vad är min mening med mitt arbetsliv? Tidigare har jag haft fältet för denna fråga tomt eftersom jag jobbat en ganska kort tid på mitt nuvarande jobb. Men nu vill alltså min chef att jag ska fylla i detta. Men vad vill jag göra då? Jag vet inte det och det börjar känns som ett problem. Vad skriver man om man trivs med det man gör? Skriver man precis så är min känsla att man anses vara omotiverad och slö. Att man saknar drivkraft. Det känns som att man borde ha en plan på att man vill hit eller dit? Jag tar det från början så kanske någon här kan ge mig några tips?

Jag pluggade till elektriker på gymnasiet. Det var en flopp, tyckte skolan var skit. Började jobba i receptionen på en träningsanläggning och snart ansvarade jag för hela anläggningen. Kändes dock inte rätt, funderade otroligt mycket på vad jag ville jobba med. Kom fram till att jag tyckte om datorer och aktier. En vän till mig tipsade om ett program på högskolan som hette systemvetarprogrammet och som kombinerar ekonomi med IT. Nu började en eld brinna inom mig. Jag blev tvungen uppgradera mina gymnasiebetyg, men eftersom mina betyg i alla el-ämnen var för dåliga så kunde mitt snittbetyg aldrig bli högt nog för att jag skulle kunna komma in på Systemvetarprogrammerare. Va fan, hur löser man detta? Jo så här: Bli först i Sverige(förmodligen av min årskull) att ha två gymnasieslutbetyg enligt skolverket. Tydligen ska man bara kunna få ett, men efter att de pratat med deras jurister så kom de fram till att jag fick göra om hela gymnasiet och alltså plocka ut ett helt nytt gymnasiebetyg. TACK för det!

2005 var jag klar med alla mina studier och plockade ut min magisterexamen i informatik. Mitt första jobb var på en bank inom backoffice segmentet. Trivdes otroligt bra. Blev tvungen att sluta eftersom facket ville statuera ett exempel på att det inte var okej att arbetsgivaren förlängde min provanställning i tre omgångar. Sagt och gjort sökte jag mig vidare, hade tur som en tok och fick napp på min första ansökan. Började jobba där en månad senare. Nu som teknisk support för ett aktiehandelssystem. En dröm jag hade i bakhuvudet var att bli aktiemäklare. När tiden var inne ville jag absolut inte bli det längre, hela den drömmen om vad jobbet var och hur personer som jobbar inom detta hade omkullkastas och stimulerade inte mig längre. Blev istället chef för tekniska supporten och senare även för aktiehandelssupporten. Jag hade uppfyllt mitt mål. Vägen var inte rak men det löste sig.

Idag jobbar jag på ett nytt företag som länken mellan IT och verksamheten. På ganska liknande sätt som jag egentligen gjort hela tiden. Jag trivs väldigt bra med detta. Vad gör man härifrån?

Nu till det roliga: Idag gjorde jag ett test på nätet för att få lite tips på vad man kan tänka sig göra om 3-5 år, ni hittar en länk till testet här.

Mitt resultat ser ni nedan 🙂

personlighetstest

Elektriker passar inte mig, det vet jag efter mitt test under gymnasietiden. Systemvetare är jag och operativ chef har jag varit. Trivdes inte som chef. Min fru har länge sagt lite skämtsamt att jag skulle passa som polis. Inte så dålig idé kanske om man ska tro testet. Men jag är nog lite för lat rent fysiskt för det. Detektiv däremot låter ju otroligt spännande. Men så hittar vi ju längre ner i detta test att Warren Buffett har en liknande personlighetstyp som mig. Kan jag vara nått på spåret i och med denna blogg?

Har ni några tips på vad jag kan svara på denna klassiska fråga: ”var ser du dig själv om 3-5 år?” Ska jag skriva i Omaha, Nebraska, USA som lärling på Berkshire Hathaway?

Allt gott

/DanielWikstrom

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *